Interpretacja wyniku badania homocysteiny

Oznaczone stężenieOpis wynikuInterpretacja
<5 µmol/LNiskie stężenie homocysteiny w organizmieMoże skutkować wyższą podatnością na stres oksydacyjny. Sugeruje się wzbogacenie diety o produkty bogate w metioninę, ewentualnie wskazana jest suplementacja metionią, n-acetylocysteiną albo tauryną [1].
5-15
µmol/L
Optymalne stężenie homocysteinyZrównoważony cykl przemian homocysteiny.
>15 µmol/LPodwyższone stężenie homocysteiny w organizmie[2,3]Może być związany z nadmiernym spożyciem metioniny, niedoborem witamin z grupy B, przyjmowaniem niektórych leków, uwarunkowaniami genetycznymi. Wskazana jest modyfikacja stosowanej diety, dalsze badania oceniające zaopatrzenie organizmu w witaminy z grupy B, a także, w szczególnych przypadkach diagnostyka w kierunku genetycznych wad metabolizmu metioniny i homocysteiny.
[1]. Pizzorno J., Homocysteine: Friend or Foe?, Integr. Med. (Encinitas), 2014, 13(4), 8-14,
[2]. Kim J., Kim H., Roh H., & Kwon Y., Causes of hyperhomocysteinemia and its pathological significance, Archives of Pharmacal Research, 2018, 41(4), 372–383, doi:10.1007/s12272-018-1016-4
[3]. Son P., Lewis L., Hyperhomocysteinemia, StatPearls Publishing, 2021

Hiperhomocysteinemia (HHcy) to patologiczny stan związany z wysokim stężeniem homocysteiny w organizmie ludzkim. Ciężkość tego stanu klasyfikowana jest na podstawie stężenia homocysteiny. Za lekką/umiarkowaną HHcy uznaje się stężenia w zakresie 15-30 µmol/l homocysteiny, pośrednią/ średnio nasiloną – 30-100 µmol/l i ciężką – powyżej 100 µmol/l.

Wyróżniamy hiperhomocysteinemię pierwotną, wynikającą z uwarunkowanego genetycznie niedoboru enzymów uczestniczących w metabolizmie homocysteiny, oraz hiperhomocysteinemię wtórną, związaną z niedoborami witamin z grupy B, niewydolnością nerek, wątroby, cukrzycą, łuszczycą, niedoczynnością tarczycy, przyjmowaniem niektórych leków, spożyciem dużej ilości kawy, alkoholu i paleniem tytoniu.

Uznaje się, iż hiperhomocysteinemia jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, w tym zakrzepicy i miażdżycy, udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu, jak również czynnikiem prognostycznym umieralności z powodu chorób naczyń wieńcowych. Korelacja pomiędzy stężeniami homocysteiny oraz kwasu foliowego jest szczególnie istotna dla udanego przebiegu zapłodnienia oraz ciąży. Ponadto, w szczególnych przypadkach, stężenie homocysteiny wiąże się z występowaniem stanów depresyjnych oraz epizodów migrenowych. Część badań wykazuje także związek między podwyższonym stężeniem homocysteiny a ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, demencji starczej i choroby Alzheimera.