Homocysteina
Parametr | Stężenie [µmol/l] |
Interpretacja laboratoryjna |
Informacje |
---|---|---|---|
Homocysteina (Hcy) | < 5 | Stężenie niskie | Może skutkować wyższą podatnością na stres oksydacyjny. Sugeruje się wzbogacenie diety o produkty bogate w metioninę, ewentualnie wskazana jest suplementacja metioninią, N-acetylocysteiną lub tauryną [1]. |
5 - 15 | Stężenie optymalne | Zrównoważony cykl przemian homocysteiny. | |
> 15 | Stężenie podwyższone (HHcy) [2, 3] |
Podwyższone stężenie homocysteiny w organizmie określane jest mianem hiperhomocysteinemii (HHcy). Ze względu na przyczynę wyróżniamy hiperhomocysteinemię:
Według ciężkości przebiegu możemy sklasyfikować hiperhomocysteinemię wg stężeń homocysteiny na:
Uznaje się, iż hiperhomocysteinemia jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, w tym zakrzepicy i miażdżycy, udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu, jak również czynnikiem prognostycznym umieralności z powodu chorób naczyń wieńcowych. Korelacja pomiędzy stężeniami homocysteiny oraz kwasu foliowego jest istotna w przebiegu ciąży. Ponadto, w szczególnych przypadkach, stężenie homocysteiny wiąże się z występowaniem stanów depresyjnych oraz epizodów migrenowych. Część badań wykazuje także związek między podwyższonym stężeniem homocysteiny a ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, demencji starczej i choroby Alzheimera. W przypadku wykrycia hiperhomocysteinemii wskazana jest modyfikacja stosowanej diety, dalsze badania oceniające zaopatrzenie organizmu w witaminy z grupy B, a także, w szczególnych przypadkach, diagnostyka w kierunku genetycznych wad metabolizmu metioniny i homocysteiny. |
Integr. Med. (Encinitas), 2014, 13(4), 8-14
[2] „Causes of hyperhomocysteinemia and its pathological significance"
Archives of Pharmacal Research, 2018, 41(4), 372–383, doi: 10.1007/s12272-018-1016-4
[3] „Hyperhomocysteinemia"
StatPearls Publishing, 2021